Frank Paauw over toenemend politiegeweld tegen burgers

Voor het vierde jaar op rij is het geweld door politie tegen burgers toegenomen. Nederlandse agenten gingen afgelopen jaar meer dan 33.000 keer over tot geweld: een stijging van 18 procent. Waar komt de stijging vandaan? Politiechef Frank Paauw schuift aan bij Op1.

Paauw noemt de toegenomen polarisatie in de maatschappij als belangrijke reden van het toenemend politiegeweld. ”Wij als politie zijn vaak de vooruitgeschoven post. Mensen zijn tegen zo veel dingen van de overheid. En wie komen ze vaak als eerste buiten tegen? Dat is de politie.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Verwarde personen

“Er is een stijging van de contacten die er zijn met verwarde personen sinds 2017 van 65 procent. Dat zijn eigenlijk patiënten en de politie wil niet tegenover patiënten staan. Maar het zijn patiënten die op dat moment gevaarlijk zijn, voor zichzelf of voor hun omgeving. En wij worden er vaak bij gehaald. Vorige week stond er bijvoorbeeld nog iemand met een mes te zwaaien in zijn eigen portiek. Die zegt dat hij iedereen meeneemt.”

Als reden voor de enorme stijging noemt Paauw bezuinigingen, langere wachtlijsten en de keuze om extramuraal te gaan werken in plaats van intramuraal. ”Je moet de gemiddelde wijkagent niet de kost willen geven om na kantoortijd nog met een patiënt te leuren om hem of haar nog ergens kwijt te kunnen. En daar worden we mee geconfronteerd.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen