Waarom zegt Europa geen bezwaar te hebben tegen uitkopen Nederlandse boeren?

Een belangrijke stap in de aanpak van stikstof: Europa heeft geen bezwaar tegen de manier waarop Nederland boeren wil uitkopen. CDA-Kamerlid Derk Boswijk is blij, maar volgens Thomas van Groningen gaan we nog een spannende week tegemoet.

De omstreden regelingen om boeren uit te kopen mogen doorgaan. Dat heeft de Europese Commissie besloten. Het was spannend of de regeling zou worden toegestaan door Brussel. Als Europa dwars was gaan liggen, was dit dramatisch geweest voor de kabinetsaanpak van de stikstofcrisis.

Waarom mag Europa zeggen geen bezwaar te hebben tegen uitkopen Nederlandse boeren? “Het gaat erom dat lidstaten van de Europese Unie niet zomaar geld mogen geven aan bedrijven”, vertelt Thomas van Groningen. “De angst die er zit is dat een Nederlandse boer dan uitgekocht wordt, 120 procent van de marktwaarde van zijn bedrijf krijgt, en in een ander EU-land ook weer boer wordt.”

Geen bord in tuin

“Het is belangrijk te realiseren dat er meerdere manieren zijn om stikstof te reduceren”, vertelt Derk Boswijk. “Natuurlijk dat je boeren helpt die willen stoppen, maar er moeten ook regelingen komen voor innovatie of boeren moeten geholpen worden met verplaatsen.”

“Het CBS heeft vorig jaar bekend gemaakt dat 16.000 agrariërs geen opvolger hebben”, zegt het CDA-Kamerlid. “Waarvan een heel groot gedeelte boven de 55 jaar is. En van die boeren zit een groot deel financieel klem. Vooral in de intensieve veehouderij, dus de boeren met veel koeien en weinig grond.”

Boswijk merkt dat boeren het moeilijk vinden om aan te geven dat ze willen ophouden. “Er is een soort sociale druk dat je als boer niet een bord in de tuin zet dat je gaat stoppen. Veel boeren weten van elkaar niet dat ze willen stoppen. Ze nemen wel contact met mij of gedeputeerden op.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen