Jaap Seidell over detoxen: “Ons lichaam is een detoxmachine”

Met darmspoelingen, warmwaterbaden of detoxkuren je lichaam reinigen van afval- en gifstoffen. De 37-jarige Denise Ermes deed zo’n kuur in Mexico, maar dat liep uit op een regelrechte ramp: ze belandde in coma. Marjan van Hessen, woordvoerder van de vrienden van Denise, haalde al 90.000 euro op voor de medische kosten in Mexico en hoogleraar Voeding en Gezondheid Jaap Seidell vertelt over de gevaren van detoxen.

Detoxkuren zijn ontzettend populair. Het idee is om het lichaam te reinigen en ontgiften. Wat is de zin en onzin van detoxen? “Detoxen is heel erg belangrijk. Ons lichaam is een detoxmachine. We hebben een lever, we hebben nieren, we hebben een maag-darmkanaal, we hebben huid en we hebben longen. Die proberen alles wat niet goed voor ons is eruit te krijgen. We kunnen het eigenlijk heel goed”, vertelt Jaap Seidell. 

Gevaren van detoxen

Brengt al dat extra detoxen wat we tegenwoordig doen dan geen gevaren met zich mee? “Het meeste is onschuldig en dat zijn sapjes, drankjes en dat soort dingen. Maar wanneer mensen over grenzen gaan, kan het gevaarlijk zijn. Daar moet je goed op letten. Het probleem is een beetje dat wanneer een Nederlandse arts dit zou doen, hij in allerlei problemen zou komen. Bij dit soort gevallen kan van alles verkeerd gaan, maar er is nooit iemand aansprakelijk. Er zal in Mexico ook niemand aangeklaagd worden voor foutief handelen en ik denk dat dat een probleem is”, besluit Seidell.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen