“4 en 5 mei zijn de belangrijkste dagen van het jaar”

De herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog moeten levend blijven. Ook al zijn steeds meer mensen overleden, die het hebben meegemaakt. Maar hoe doe je dat? Dat is de nieuwe taak van toekomstig voorzitter van het Amsterdamse 4 en 5 mei comité Andrée van Es, die na 10 jaar voorzitterschap van Job Cohen het stokje overneemt. Ze schoven aan bij Op1.

Jaarlijks organiseert het Amsterdamse 4 en 5 mei comité verschillende activiteiten ter herdenking en viering van de bevrijding van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog, wat een belangrijke rol speelt in het behouden van deze historische gebeurtenissen. Een belangrijke taak, vindt Job Cohen.

“Het zijn ieder jaar opnieuw de twee meest bijzondere dagen van het jaar”, vertelt de oud-burgemeester van Amsterdam. “Je bent aan de ene kant bezig met het herdenken en herinneren van wat er die tijd gebeurd is. En de vrijheid hebben we heel lang niet meer over nagedacht. Die is er gewoon. Maar dat is nu steeds minder het geval.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen