Arthur Molenaar en Abdulaal Hussein over het extreem gevaarlijke conflict in Soedan

Door het extreem gevaarlijke conflict in Soedan moesten velen vluchten. Ook de Nederlander Arthur Molenaar. Maar dat lukt niet iedereen. Abdulaal Hussein komt uit Soedan en heeft veel vrienden en familieleden die er nog wonen. In Op1 bespraken we met Arthur en Abdulaal de laatste ontwikkelingen.

Er zijn al vele doden gevallen bij gevechten tussen het regeringsleger onder leiding van generaal Burhan en de paramilitaire groepering Rapid Support Forces (RSF) onder leiding van generaal Hemetti. Reden voor velen om te vluchten. Ook voor de Nederlandse Arthur Molenaar en zijn gezin.

“Op zaterdagochtend 15 april zat ik een kopje koffie te drinken in de tuin. Ik was aan het wachten op bezoek. Toen is het helemaal losgegaan.” Bij het uitbreken van het geweld bracht als eerste Arthur zijn kinderen veiligheid. “Daarna belde ik mijn vrienden die naar ons op weg waren. Zij vertelden bijna overreden te zijn door een legertruck. Er werd geschoten, maar gelukkig kwamen ze bij ons.”

“Vervolgens ben ik heel hard aan het werk gegaan. Ik wilde van alle medewerkers weten of ze veilig waren. Wij leveren heel veel hulp. We runnen meer dan zestig klinieken en we leveren water aan vluchtelingenkampen. Dat moet doorgaan. Dat kan niet stoppen. Dat zijn we eigenlijk meteen gaan doen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen