Sharon Dijksma: ”Marioepol krijgt straks Utrechtse fietspaden”

De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma vertelt over haar recente bezoek aan Kiev, waar ze te gast was om na te denken over hoe Nederland kan bijdragen aan de wederopbouw van Oekraïense gemeenten.

De gemeente Utrecht heeft twee ambtenaren uit Marioepol in dienst, vertelt Dijksma. ”De helft van hun tijd werken ze voor de plannen in Marioepol straks. Het is nu nog onder Russische bezetting. De andere helft van hun tijd werken ze aan OV-projecten en andere dingen in Utrecht. Je zou kunnen zeggen dat Marioepol straks Utrechtse fietspaden krijgt.”

Jonge vrouwen getraumatiseerd

Burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht overlegde de afgelopen dagen met de verbannen burgemeester van het kapotgeschoten Marioepol. ”Hij werkt zo dicht mogelijk aan het front om in contact te blijven met de mensen die er nog wel zijn.”

”Er gebeuren verschrikkelijke dingen daar. Hij vertelde mij dat hij die dag op bezoek zou gaan in Kiev in het ziekenhuis om vijftig jonge vrouwen tussen de 19 en de 40 te ontmoeten, die een jaar lang in Russische gevangenschap hebben verkeerd. Wat daar gebeurt is echt misdadig.”

”Iedereen kan raden wat er gebeurt met jonge vrouwen in de bloei van hun leven die in handen van Russische soldaten vallen. Die vrouwen zijn intens getraumatiseerd. Het is gewoon een oorlogsmisdaad wat daar gebeurt.”

”We praten veel over de geopolitieke consequenties van deze oorlog. Over de verwoestingen en wat het voor ons betekent. Maar wat het voor gewone mensen betekent die helemaal niets met deze conflicten te maken hebben en dat het hun leven kapotmaakt, daar praten we best weinig over. Het is belangrijk dat we dat wel blijven doen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Sharon Dijksma terug.

Vergelijkbare artikelen