Voor het eerst een jaren moet het kabinet bezuinigen: ”Een trendbreuk”

Na jaren van uitgeven moet het kabinet nu voor het eerst bezuinigen, blijkt uit de Voorjaarsnota die deze week wordt gepresenteerd. Ook komt er een pakket aan klimaatmaatregelen, waaronder 600 miljoen euro voor elektrisch rijden. In Op1 bespreken we het met CEO van de ANWB Marga de Jager, Marjan Minnesma van Stichting Urgenda en politiek verslaggever Marleen de Rooy.

Autorijden gevoelig punt

Met name de maatregelen op het gebied van autorijden lagen gevoelig voor de VVD, vertelt politiek verslaggever Marleen de Rooy. ”Er lagen verregaande voorstellen voor, van minister Jetten. Die heeft de VVD tegengehouden. Maar de doelen moesten natuurlijk wel gehaald worden.”

”Partijen als de VVD willen de dwang een beetje weghouden als het gaat over klimaat en het vooral met lokken doen. D66 wil juist versnellen. Dus politiek gezien was dat wel lastig. Ze hebben gisternacht nog tot half 2 onderhandeld.”

60 procent minder uitstoot

Marjan Minnesma van Stichting Urgenda is positief over het klimaatakkoord van het kabinet. ”Het moet leiden tot 60 procent minder uitstoot in 2030. Het zijn 120 verschillende maatregelen. Als dat allemaal gaat lukken dan gaat het leiden tot minder uitstoot en dat helpt.”

”Het hangt er wel ook vanaf hoe we er met zijn allen op blijven duwen. Want je weet ook dat de meeste doelen door regeringen niet gehaald worden. Maar het kan wel.”

Bezuinigingen

Na jaren van uitgeven moet het kabinet nu voor het eerst bezuinigen. ”Het is echt een trendbreuk”, zegt Marleen de Rooy. ”Bij alle problemen die er waren kwamen ze er misschien politiek niet uit, maar er was heel veel geld en dat werd geleend en dan zouden ze er wel uit komen. En dan wordt wel gezien hoe het later nog ingevuld wordt. En daar hebben ze zich echt op verkeken.”

”De rente is natuurlijk voor de overheid ook gestegen. Negen miljard aan rentelasten. Dat moeten ze gewoon gaan dekken en dat is een flink bedrag wat ze gewoon kwijt zijn aan extra rente.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen