Is 22 miljard genoeg voor Groningen?

Het kabinet trekt de komende dertig jaar in totaal ruim 22 miljard euro uit om de ‘ereschuld’ met Groningen in te lossen. Hoeveel vertrouwen hebben de Groningers in het kabinet? We vragen het Commissaris van de Koning René Paas, gedupeerde Frouke Postma-Doornbos en geestelijk verzorger in het aardbevingsgebied Marjo van Bergen.

“Ik zag een Mark Rutte die zijn best deed”, vertelt Frouke Postma-Doornbos over de presentatie van de kabinetsreactie op het enquêterapport. “Ik vond dat hij minder smooth was dan hij normaal is. Het leek erop dat hij zich realiseerde wat er aan de hand is.”

Tweedegeneratieproblematiek

Het kabinet reserveert 22 miljard euro als compensatie voor Groningen en stelt hiervoor een pakket aan maatregelen beschikbaar. Vijftig maar liefst. Met deze investering wil staatssecretaris van Mijnbouw Hans Vijlbrief in een generatie lang investeren. “Maak er maar twee generaties van”, reageert Marjo van Bergen.

De geestelijk verzorger in het aardbevingsgebied ziet namelijk tweedegeneratieproblematiek bij vergelijkbare situaties. Frouke ziet dat ook bij haar gezin. “Het is of ons huis kapot of wijzelf kapot. We hadden echt geen vrije tijd. De avonden, nachten, de vakanties. Het ging allemaal op aan het knokken met instanties. De gevolgen hiervan komen nog denk ik en daar moet echt aandacht voor zijn.”

Volgens de gedupeerde draait het bij de Groningers niet alleen maar om het geld. Ze willen veilig wonen. “Als dat huis kapot gemaakt is door verkeerd optreden van de overheid, dan willen ze dat ze het maken in plaats van het opnieuw stuk maken. Dat is wat er op dit moment aan de hand is. Dit dossier gaat over veiligheid van onze huizen, maar met name ook over veiligheid van ons leven. Kan je met je gezin veilig zijn.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen