Gerard Spong over OM-topman Van der Burg: ”Hij moet beter op zijn woorden letten”

De vrijdag gearresteerde Inez Weski wordt nog twee weken langer vastgehouden en stopt als advocaat van Ridouan Taghi. We bespreken het in Op1 met misdaadverslaggever Jan Meeus en advocaat Gerard Spong.

”Het is voor ons allemaal wel een schok, maar het komt niet geheel onverwacht”, zegt Gerard Spong over de arrestatie van Inez Weski. ”Vorig jaar in de rechtszaal heeft de officier van justitie al een ballonnetje opgelaten. Vervolgens heeft een vakgenoot, André Seebregts (de advocaat van de neef van Taghi, red.), laten doorschemeren dat Inez misschien toch niet helemaal zuiver op de graat zou hebben gehandeld. Dat vond ze verschrikkelijk, dat weet ik. Dan weet je toch wel dat er iets in de lucht hangt.”

Spong kent Inez Weski als een advocaat die haar rollen zuiver scheidt. ”We weten allemaal met welke beroepsgroep je te doen hebt, wat je clientèle is. Je weet dat je eigenlijk roomser dan de paus moet zijn als je dit beroep uitoefent. Daarom is het wel verbazingwekkend dat haar dit wordt aangewreven.”

Van der Burg

Spong benadrukt dat het oppakken van een advocaat in Nederland niet uniek is. ”Oscar Hammerstein, mijn oude kantoorgenoot, heeft zes weken in voorarrest gezeten op exact dezelfde beschuldiging. Namelijk deelneming aan een criminele organisatie. Hij werd tot twee keer toe, bij de rechtbank en bij het gerechtshof, vrijgesproken. We horen meneer Van der Burg (topman OM, red.) hier een beetje vroom zeggen dat ze nooit over een nacht ijs gaan. Maar ik geloof toch dat meneer Van der Burg beter op zijn woorden moet letten.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen