Er bestaan nog steeds heel veel mythen over seks

Er bestaan nog steeds heel veel mythen over seks. Seksuoloog Rik van Lunsen schreef er een boek over met de onlangs overleden seksuologe Ellen Laan. Welke mythen zijn er? En hoe kunnen we deze misverstanden de wereld uit helpen? Rik van Lunsen schuift aan samen met columnist Joy Delima, die tweewekelijks schrijft over haar eigen seksuele ervaringen.

Een van de meest voorkomende mythes is volgens Rik van Lunsen dat de eerste keer pijn doet. ”Dat zijn twee mythes in vier woorden. Wat is de eerste keer? Voor mij is dat de eerste keer ontdekken dat die lichamelijke genitale responsen ook seksueel plezier kunnen geven. Als het goed is ontdek je dat eerst in je eentje. Daar beginnen vrouwen al met een achterstand. Want die ontdekken hun eigen genitaal niet omdat ze eigenlijk constant te horen krijgen dat ze er niet aan moeten komen.”

Joy Delima, die om de twee weken een column schrijft over haar seksuele ervaringen, merkt aan de reacties die ze ontvangt dat er behoefte is aan meer kennis over ons lichaam en over hoe seks beter kan. ”Veel vrouwen groeien helaas op met het idee dat de seks die zij hebben, die vaak niet gericht is op genot, plezier of orgasmes, dat het oké is dat we daar maar genoegen mee nemen terwijl het beter zou kunnen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen