Alberto Stegeman maakte nog nooit zo’n heftige Undercover in Nederland

Op een zorgboerderij in Groningen werden gehandicapte bewoners zowel fysiek als mentaal mishandeld. De misstanden bleven jaren onder de radar. Hoe was dit mogelijk? Alberto Stegeman ontdekte het en gaat in het nieuwe seizoen van ‘Undercover in Nederland’ de confrontatie aan met de daders, waar hij in Op1 over vertelt.

Een vergunning is niet vereist voor het starten van een officiële zorgboerderij in Nederland, waardoor het voor iedereen mogelijk is om er een te beginnen. ”Als je een zorgboerderij wil beginnen met minder dan tien werknemers dan moet je dat melden bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en dan kun je beginnen”, vertelt Stegeman.

Er zijn voorbeelden te over van zorgboerderijen die gelukkig wel goed functioneren. ”Het grote punt is dat er gewoon geen controle plaatsvindt. Wat hier gebeurde, gebeurt al jaren en de inspectie is daar nooit wezen kijken. Van 2007 tot en met 2020.”

”Wij weten dat er wel twee meldingen zijn geweest. De inspectie zegt dat ze die signalen niet terug kunnen vinden in hun systemen. Er zijn ook dagrapporten die wij hebben ingezien waarin medewerkers beschrijven hoe hun dienst is gelopen. In die dagrapporten staan die mishandelingen gewoon beschreven. De inspectie heeft die dagrapporten nooit ingezien.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen