Opnieuw is er een jonge K-popster overleden

Opnieuw is er een jonge K-popster overleden. Het gaat om de 25-jarige Moonbin van de populaire K-popband Astro. Het lijkt erop dat de Koreaanse superster zelf een einde aan zijn leven heeft gemaakt. De zanger is daarmee de zoveelste K-popartiest die op jonge leeftijd bezweken is onder de enorme druk die er op hen gelegd wordt. Wat is hier aan de hand? We praten erover met K-popkenner Flora Smit en Korea-kenner Remco Breuker.

K-popartiesten lijden onder een enorme prestatiedruk. Smit: “Elk lid heeft, vaak door agentschappen al uitgezocht, zijn eigen rol binnen de groep.” Van jongs af aan krijgen Koreaanse artiesten intensieve trainingen om de top te bereiken. En die top bereiken is lastig.

Volgens Smit debuteren er elk jaar meer dan honderd K-popbands. Mede door de zogeheten ‘wurgcontracten’ is het voor idolen lastig om uit de bands te stappen. Volgens Remco Breuker begon de K-pop ruim twintig jaar geleden in Zuidoost-Azië, is het daarna naar het Midden-Oosten gegaan en inmiddels een wereldwijd bekend begrip.

Zelfmoordcijfer Korea

Het contact wat zij, voornamelijk via sociale media, onderhouden met hun fans, wordt ook gedaan door andere bekendheden. Hoe komt het dan dat K-pop artiesten meer onder deze druk bezwijken? Smit: “Door de ontwikkelingen van sociale media merk je dat de afstand tussen een bekendheid en de fans kleiner is geworden. In dit genre wordt de relatie tussen K-popster en fan enorm benadrukt. Er zijn veel opties voor sociale media, waardoor idolen altijd toegankelijk moeten zijn voor fans.”

Remco Breuker vult het antwoord verder aan. “Het zelfmoordcijfer is in Korea het hoogste ter wereld. Het is een samenleving waarin de druk enorm hoog is. Het zijn niet alleen K-pop sterren die jong sterven. De leidende doodsoorzaak onder tieners, twintigers en dertigers is zelfmoord.”

De fans van K-pop idolen zijn, volgens Smit, bekend met de situatie. “De druk waar zij onder lijden, zorgt ervoor dat hun charisma wordt versterkt. Fans weten wat de sterren hebben doorstaan om de top te bereiken en hierdoor kijken jonge tieners tegen hun idolen op. In Korea is dit een onderwerp van maatschappelijke discussie.” Breuker: “Men is het erover eens dat het anders moet, maar hoe gaan zij dit verwezenlijken?”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Flora Smit en Remco Breuker terug.

Vergelijkbare artikelen