Van der Plas: ”Mensen moeten niet zo spastisch doen over samenwerking met GroenLinks en PvdA”

Politiek Den Haag gaat met reces, maar een rustige periode wordt het allerminst. Hoe vergaat het de grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen een maand na die monsterzege, in de provincies en landelijk? We praten erover met Caroline van der Plas.

Stikstoffonds

Er bestaat volgens Van der Plas een serieus risico dat het geld dat in het stikstoffonds zit, 24,3 miljard euro, niet uitgegeven kan worden. Ze gaat niet akkoord met hoe het fonds nu in elkaar zit. ”En niet alleen ik niet, PvdA en GroenLinks hebben ook al voor hun eigen redenen gezegd dat ze hiermee niet akkoord kunnen gaan.” Dat zou betekenen dat er zowel via links als rechts geen meerderheid te behalen is voor het kabinet in de Eerste Kamer.

Een van de grootste bezwaren van de BBB-fractievoorzitter om niet met de wet in te stemmen is dat het onduidelijk is wat er met het geld gaat gebeuren. ”Ik heb het al een duizend-dingen-doekje genoemd. Je kunt er alles mee doen. Ik vergelijk het met de zorg. Daar zeggen we ook niet: ‘hier heb je tien miljard en doe maar wat je wilt, en dan gaan we straks kijken of de zorg op orde is’. In principe gebeurt dat hier wel.”

”Het geld zit ook allemaal bij de minister voor Natuur en Stikstof. En dat is een rare situatie want we hebben een minister van Landbouw. Meestal zit het geld bij de minister ‘van’ en niet bij de minister ‘voor’. Dat is hier een rare situatie omdat de voormalige minister van Landbouw Staghouwer die portefeuille niet heeft opgeëist.”

Samenwerking met GroenLinks en PvdA

In sommige provincies onderhandelt BBB met PvdA en GroenLinks, tegenover wie ze lijnrecht staan in het stikstofdebat. ”Het is heel simpel. Wij hebben gewoon twee breekpunten neergelegd voor de verkiezingen en die houden wij gewoon vast. Geen 2030 en geen gedwongen uitkoop. En als in de provincie GroenLinks of PvdA daarmee kan leven, dan kunnen we verder praten.”

”Veel mensen zeggen: ‘je gaat toch niet met GroenLinks en PvdA, dat is allemaal slecht’. En dan denk ik, nee. Op zorg en op het sociale domein hebben we wel een iets linksere partij nodig. Dat zijn de partijen die echt voor de sociaal zwakkeren zorgen. Kijk bijvoorbeeld naar de SP in de Tweede Kamer. Dus het is helemaal niet zo raar dat je daar mee praat.”

”Wij zijn in de lead met de formatie. We moeten over onze breekpunten spreken en als zij dat los kunnen laten, en we kunnen zo op andere punten buiten landbouw ook goed vinden, dan zie ik niet in waarom je niet in een provincie zou kunnen samenwerken. Mensen moeten daar niet zo spastisch over doen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Caroline van der Plas terug.

Vergelijkbare artikelen