Zorgen over chatbot op Snapchat die zich voordoet als echt persoon

Kunstmatige intelligentie groeit ongekend snel. Maar waar de mogelijkheden steeds groter worden, groeien ook de zorgen. Welk effect heeft het op de samenleving, het bedrijfsleven en het onderwijs? De Tweede Kamer werd daarom gisteren, door middel van een masterclass, bijgepraat over de potentie en de gevaren van AI. In Op1 bespreken we het met VVD-Kamerlid Queeny Rajkowski en techdeskundige Vincent Everts.

Snapchat

Grote opwinding over Snapchat. Op die app, vooral erg populair bij jongeren, kunnen gebruikers nu persoonlijke gesprekken voeren met een robot die zich voordoet als een echt persoon. ”Je ziet dat in de digitale wereld het onderscheid tussen wat nou echt is en wat nep is, steeds moeilijker te maken is”, zegt Rajkowski. ”Ik vind het de verantwoordelijkheid van de makers dat het helder is wat nep is. En dat is hier fout gegaan.”

”Deze mogelijkheid om te chatten is nu in Nederland beschikbaar, maar het kon al eerder in Amerika. En daar is het echt al fout gegaan. Daar heeft de chatbot een advies gegeven aan een jongen van 13 jaar dat je best wel seks kan hebben met iemand van 31 jaar. En daar tips bij gegeven. Gelukkig zijn deze ongelofelijk gevaarlijke fouten eruit gehaald. Maar hij doet zich nog steeds voor alsof het een mens is.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kansen

Ondanks de gevaarlijke kant van AI wil VVD-Kamerlid Rajkowski ook de voordelen benadrukken. ”We hebben een gigantisch tekort op de arbeidsmarkt. Als je kunstmatige intelligentie nou zodanig inzet dat het een deel van ons werk kan overnemen, dan hebben we veel meer tijd om te doen waar wij goed in zijn in ons werk; namelijk mens zijn.”

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen