“Dubai is wat Barretje Hilton was voor de Amsterdamse penoze”

Veel criminelen kiezen Dubai, vanwege het moeilijke uitleveringsverdrag, als toevluchtsoord om daar hun luxe leven te leiden. Maar daar kan deze week een einde aan komen, als de Tweede Kamer het overeengekomen verdrag uit 2021 officieel gaat goedkeuren. Maar dat maakt VVD-Kamerlid Ulysse Ellian niet gelijk enthousiast. Hij is met misdaadverslaggever Jan Meeus te gast in Op1.

Dubai is meer dan fiscaal en anders feestvieren, het blijkt een vrijhaven voor topcriminelen, ziet misdaadverslaggever Jan Meeus. Kamerlid Ulysse Ellian eist actie tegen de vrijstaat aan de Perzische Golf. Waarom trekken zoveel criminelen naar Dubai? “Als je Dubai moet plaatsen in het criminele leven, wordt vaak gekeken naar een bruiloft uit 2017”, vertelt Jan Meeus. 

Destijds verzamelden topcriminelen uit meerdere landen, Ridouan Taghi was bijvoorbeeld aanwezig, zich voor de bruiloft van een bekende Ierse crimineel. Meeus: “Het was een uitingsvorm van iets wat veel groter was. In Nederland hadden we vroeger barretje Hilton; de plek waar de Amsterdamse onderwereld bij elkaar kwam. Dubai is op internationale schaal, wat Barretje Hilton was voor de Amsterdamse penoze.”

Bezit slecht geregistreerd

Kennen internationale criminelen dan helemaal geen beperkingen in de Golfstaat? “Dubai was aantrekkelijk omdat bijvoorbeeld bezit slecht wordt geregistreerd. Een systeem zoals we het hier kennen, waarbij je hypotheek, woningen of bedrijfspanden worden geregistreerd, kennen ze daar minder. Het is slecht ontwikkeld. Daarbij komt dat wapenbezit enorm aan banden is gelegd. De kans dat je als crimineel in Dubai op straat doodgeschoten wordt, is een stuk kleiner dan in Nederland”, aldus Meeus.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over Dubai terug.

Vergelijkbare artikelen