Steeds meer jongeren in de schulden door uitgesteld betalen

Koelkasten, boeken of toch een 3D-printer. Bijna alles kan je bestellen en achteraf betalen, maar dat kan enorme gevolgen hebben. Steeds meer jongeren, zoals radio-dj Julia Maan, bouwen binnen no-time een schuld op. Dat moet snel stoppen, vinden Radar-presentatrice Antoinette Hertsenberg en coördinator bij Jeugdsupport en Get a Grip Cynthia Ronde. 

Een aanzienlijk deel van het verdienmodel van bedrijven die uitgesteld betalen aanbieden zijn de boetes. ”Twintig tot veertig procent van de inkomsten is afkomstig van mensen die niet op tijd betalen”, zegt Antoinette Hertsenberg.

Het uitgesteld betalen is heel verleidelijk voor sommige mensen. ”Voor een bepaalde groep mensen is het een fantastische service, zeker als je online bestelt. Je kunt dan eerst even kijken of het echt bevalt en erna pas betalen. Maar als je daar niet mee om kan gaan, dan komt dat vaak duur te staan. Je ziet dat er door uitgesteld betalen vier keer zo veel mensen in de schulden raken dan in 2018 het geval was.”

Twee klikjes 

Het overkwam radio-dj Julia Maan. Ze raakte in de schulden door veel te kopen met uitgesteld betalen. ”Ik ben zo gevoelig voor alles wat ik zie op Instagram. Je ziet online leuke dingen en doet het in je winkelmandje. Maar je denkt dat je het toch allemaal niet koopt. En dan in het weekend heb je wat gedronken, en dan is opeens de rem weg.” Het uitgesteld betalen maakt het heel makkelijk, vertelt Maan. ”Het zijn twee klikjes, en opeens komt er weer een doos.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug. 

Vergelijkbare artikelen