Splinter Chabot over het Meisje met de Parel: “De magie blijft”

Wie is nou eigenlijk het Meisje met de Parel? Het iconische werk van Johannes Vermeer zit vol onontdekte mysteries en raadsels. Dus is Splinter Chabot in zijn podcast op zoek gegaan naar de vrouw op het schilderdoek. Wat heeft hij allemaal ontdekt? Hij is met directeur van het Mauritshuis Martine Gosselink te gast in Op1.

Er was al een boek, een film en zelfs een badeend. Maar nu heeft Het Meisje Met De Parel ook een eigen podcast. Splinter Chabot duikt in een wereld vol raadselen en geheimen en probeert in drie afleveringen te achterhalen wie Vermeers Meisje eigenlijk was. Wat is hij te weten gekomen? “Het leuke van het meisje is juist dat er een mist omheen hangt. Die proberen we natuurlijk een beetje weg te stofzuigen, maar dat lukt niet helemaal en dat maakt haar ook zo spannend.” 

We weten bijna niks

“Van Vermeer weten we bijna niks”, gaat splinter verder. “Maar ook van haar, waarom ze geschilderd is, wie ze is, hoe ze in het leven stond. We weten het niet zo goed en dat maakt het spannend. Ik denk dat de kracht van het meisje is dat je haar heel goed denkt te kennen. Ik zie in haar mijn vriendinnen; dapper en stout, maar ze kijkt ook bepalend. Dat is het mooie: je kunt haar niet helemaal kennen en dat is ook de magie van Vermeer en van dit schilderij.”

De magie die blijft

Martine Gosseling van het Mauritshuis sluit zich aan bij de woorden van Splinter. “Die magie is er en die magie die blijft. Hoeveel wetenschappelijk onderzoek we ook doen, waar ik overigens groot voorstander van ben, maar die magie die blijft.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Splinter Chabot en Martine Gosselink over Het meisje met de Parel terug.

Vergelijkbare artikelen