Hoe is het met het vertrouwen in de wetenschap?

Hoe vergroot je het vertrouwen in de wetenschap? Om te voorkomen dat er een kloof ontstaat tussen de samenleving en de wetenschap, moet de wetenschapscommunicatie anders, denken minister Robbert Dijkgraaf en hoogleraar wetenschapscommunicatie Ionica Smeets. Ze vertellen bij Op1 hoe ze dat probleem gaan oplossen.

Het vertrouwen in de wetenschap is in Nederland niet slecht, maar dat kan zomaar veranderen. En dat moeten we voor zijn, vinden hoogleraar Ionica Smeets en minister Robbert Dijkgraaf. Smeets heeft er iets op bedacht en schreef een advies voor een Nationaal Expertisecentrum voor wetenschap en samenleving. Wat gaat dit centrum doen? “Er is een veel mensen die vertrouwen hebben in de wetenschap, daar geïnteresseerd in zijn, maar er niet bij betrokken worden.” 

Dialoog

“Er moet meer dialoog komen”, vertelt Smeets. Om dat te bereiken is Smeets ook gaan praten, juist met de mensen die helemaal niks met wetenschap hebben. “We gingen gewoon in gesprek. We gingen naar scholen. Dan gingen we praten met leerlingen die helemaal niet van plan zijn om later wetenschapper te worden, maar die er eigenlijk best welwillend tegenover staan. Ik denk dat het heel goed is om te onthouden: het is heel naar dat er een kleine groep is die alles wantrouwt. Er is een grote groep die best welwillend is, maar die wordt niet betrokken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen