Marjan Olfers over meldpunt MORES

De hele organisatie van Mores moet op de schop, het meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag in de cultuur- en creatieve sector. Dat schrijft regeringscommissaris grensoverschrijdend gedrag Mariëtte Hamer en staatssecretaris van Cultuur in een verschenen rapport. Wat betekent dit voor de sector? We bespreken het in Op1 met hoogleraar Sport & Recht Marjan Olfers.

De hele organisatie van meldpunt MORES moet op de schop. Dat adviseert regeringscommissaris grensoverschrijdend gedrag, Mariette Hamer, vandaag in het rapport dat ze deed naar aanleiding van het opstappen van het Mores bestuur. Wat moet er veranderen? “Het bestuur is ter discussie komen te staan vanwege de voorzitter en haar man, die natuurlijk betrokken was bij de NOS. Dat bestuur is uiteindelijk opgestapt en zonder bestuur is er geen entiteit”, vertelt Marjan Olfers. 

Entiteit

Uiteindelijk moet ervoor gezorgd worden dat het met de entiteit weer in orde komt bij het meldpunt, denkt Olfers. “Hamer adviseert een onafhankelijker bestuur, maar dat is ook weer risicovol, omdat je wel voldoende kennis nodig hebt van de sector. Voor dat bestuur adviseert ze dan weer een raad van advies. Er wordt gesproken over een raad van toezicht, maar eigenlijk is het gewoon het professionaliseren van die entiteit”, besluit de hoogleraar Sport & Recht.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Actieplan

Ook minister Robbert Dijkgraaf denkt mee over het oplossen van grensoverschrijdend gedrag en komt met een actieplan. Hoe staat het daarmee? “Er komt een nationaal actieplan, waarin alle ministers in hun portefeuille dat gaan aankaarten. Er zijn een aantal dingen die moeten veranderen, waaronder de meldingen. Maar het belangrijkste is dat de mensen die verantwoordelijk zijn voor een organisatie hier wakker van liggen en over nadenken”, aldus de minister.

Kijk hier het hele gesprek over MORES terug.

Vergelijkbare artikelen