Rob de Wijk over de gelekte Amerikaanse overheidsdocumenten: “Een heel vreemd geval”

Het houdt de internationale gemoederen al even bezig: het mogelijk grootste lek van de Amerikaanse geheime dienst sinds tijden, waarin onder meer geheimen over de oorlog in Oekraïne worden onthuld. Vandaag bleek dat het lek komt van een jonge extreemrechtse wapenfanaat die op een militaire basis werkte en topgeheimen deelde met online vrienden. Uit de gelekte documenten blijkt dat ook een Nederlandse commando actief zou zijn in Oekraïne. Met oud-commando Ray Klaassens en hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk bespreken we in Op1 de gevolgen.

Een klopjacht gisteren. Op Jack Teixeira, 21, een gamer, vermoedelijk extreemrechts en wapenliefhebber. Werkzaam op een Amerikaanse legerbasis. En door zijn vrienden aangewezen als het lek van de gevoelige Amerikaanse inlichtingen. Hij werd opgepakt door de FBI. “Ik denk dat het iemand was die gewoon ontevreden was met de situatie”, vertelt Rob de Wijk. “Het blijkt wel dat hij een enorme antipathie heeft tegen de overheid.” 

Vreemd geval

“Ik vind het echt een heel vreemd geval”, gaat De Wijk verder. “Dat je op die leeftijd toegang hebt tot dit soort geheime documenten. Dat vind ik vreemd, want de Amerikanen zijn ongelofelijk begaan met veiligheid. Als een Amerikaan bij mij komt en ze hebben geheim materiaal mee, dan moet het in de dikste kluis. En dan krijg je toch dit soort dingen. Ik heb daar geen goede verklaring voor.”

Is het niet gek dat Amerika na Snowden en Wikileaks kennelijk weinig heeft geleerd? “Ja en kennelijk hebben ongelofelijk veel mensen toegang tot dit soort documenten en dat is denk ik het grote probleem”, aldus De Wijk. “Als je wilt dat dit soort zaken niet lekken, moet je de groep zo klein mogelijk houden. Nu weet ik niet precies wat de functie van deze jongen was, maar als ik het zo bekijk lijkt het me niet dat hij echt een cruciale functie had en toegang moest hebben tot deze documenten. Op die leeftijd ga je niet over wat er gebeurt met de slagorde in Oekraïne.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Rob de Wijk en Ray Klaassens terug.

 

Vergelijkbare artikelen