Angelo Vermeulen vertelt hoe is om te leven op Mars

Hoe is het om op Mars te wonen? Het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA heeft het huis gepresenteerd waarin vier personen vanaf juni een jaar lang het leven op de rode planeet gaan nabootsen, om zo toekomstige missies beter voor te kunnen bereiden. Ruimtevaartdeskundige Angelo Vermeulen sloot zichzelf ook vier maanden op om de omstandigheden van het wonen op Mars te simuleren. Hij vertelt er vanavond over, samen met arts voor astronauten Maybritt Kuypers.

Is het mogelijk om te leven op Mars? Het is een vraag die ruimtevaartdeskundigen inmiddels al jaren bezighoudt. Vier mensen komen het nu te weten. Op aarde welteverstaan, want NASA heeft een huis gepresenteerd waar het leven op de rode planeet zo goed mogelijk wordt nagebootst. Angelo Vermeulen maakte het zelf ook mee. “Dat was eigenlijk de voorganger van dit experiment. De bedoeling is dat er wordt gekeken hoe zo’n crew productief gehouden kan worden en hoe ervoor gezorgd wordt dat ze de hele missie samen blijven werken. Het is een zoektocht naar de ideale crew.”

3D-printen in de ruimte

Het recept voor die ideale crew is echt nog niet gevonden, vertelt Angelo, vandaar dat deze nieuwe missie ook anders wordt aangepakt. “Wij zaten in een buitenwereld, dus hadden geen echt ruimtepak aan, maar een simulatiepak. Nu is het binnen, in een soort gebouw. En de architectuur van het experiment is ook heel anders. NASA heeft de omgeving nu ge-3D-print. In de toekomst wil NASA met grote 3D-printers architectuur bouwen op Mars en op de maan en dat hebben ze nu nagemaakt. Het is nu een geavanceerde versie van wat ik gedaan heb 10 jaar geleden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over leven op Mars terug.

Vergelijkbare artikelen