Grootste onderzoek naar online misbruik van minderjarigen ooit in Nederland van start

Het is het grootste onderzoek naar online misbruik van minderjarigen ooit in Nederland. De 24-jarige Gianni de W. wordt ervan verdacht meer dan honderd minderjarige meisjes met naaktfoto’s te hebben afgeperst. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman was aanwezig bij de rechtszitting en schuift aan, samen met landelijk officier online seksueel kindermisbruik Linda van den Oever.

”Het gaat over een groot aantal minderjarige meisjes die er door een man online ingeluisd zijn”, vertelt Saskia Belleman. ”Hij werpt zich op als hun vriend en wekt hun vertrouwen. Meestal via Instagram en Snapchat. Vaak zie je dat dit soort verdachten een fijne neus hebben voor meisjes die er gevoelig voor zijn of een beetje kwetsbaar zijn. Het vermoeden is dat het om 170 meisjes en vrouwen gaat.”

Schaamte

In dit soort zaken is de schaamte van het slachtoffer het businessmodel, zegt Linda van den Oever. ”Het is heel normaal dat een slachtoffer dat heeft, en dat is ook precies waar naartoe gewerkt wordt. Die zou zoveel mogelijk weggenomen moeten worden.”

”Ik snap dat als slachtoffers heel erg in die val getrapt zijn, dat ze dan niet makkelijk hulp zoeken. Daarom moeten we ook actief op zoek gaan naar kinderen die gedragsverandering laten zien. Kinderen die stiller of angstiger worden.”

Het gaat daarbij niet alleen om kinderen in de puberleeftijd. ”Kinderen van 7 tot 10 jaar, dat is de snelst groeiende groep met zelf vervaardigd kinderpornomateriaal. Je moet kinderen opvoeden vanaf dat zij een mobieltje vast kunnen houden dat er mensen zijn die beelden kunnen gaan misbruiken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen