Coen Verbraak portretteerde Nederlandse Joden naar aanleiding van het 75-jarig bestaan van Israël

Journalist en historicus Coen Verbraak portretteerde verschillende Nederlandse Joden naar aanleiding van het 75-jarig bestaan van de staat Israël. Hoe kijken ze aan tegen de Joodse staat? En hoe is het om Jood te zijn in Nederland? Oud-journalist Salomon Bouman zou het liefst morgen teruggaan naar het beloofde land, maar theatermaker Jaïr Stranders blijft het liefst in Nederland.

Eén van de geportretteerden uit de Serie van Coen Verbraak is oud-journalist Salomon Bouman. ”Ik ben een holocaust-overlevende. Ik heb in de Tweede Wereldoorlog veel meegemaakt. Na de oorlog, toen ik weer thuis kwam,  bleek dat de volledige familie van mijn moeder was uitgeroeid, en van mijn vader ook.”

”Toen dacht ik, als de Joden worden vermoord in Europa, dan is er geen plaats voor mij in Europa. Op jeugdige leeftijd in mijn leven heb ik besloten om twee dingen te doen: naar Israël te gaan en journalist te worden. Dat is allebei gelukt.”

”Als je 75 jaar terugkijkt, dan heeft Israël zich ongelofelijk ontwikkeld. Ik heb het land in het begin gezien tot nu. Het is een moderne staat, industrieel, high-tech, maar ook een land met veel problemen. Ik ben even trots op het land, als bezorgd in deze tijd.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen