“Het Schooladvies” laat de gevolgen van een te laag schooladvies zien

Schoolprestaties en emotionele ontwikkeling zijn niet altijd een betrouwbare graadmeter voor de toekomst van een kind. Dat blijkt wel uit de documentaire “Het Schooladvies” van regisseur Jeansen Djaoen. Het verhaal van Riza Tisserand is het bewijs: hij kreeg vroeger een vmbo-basis advies, maar werkt nu als advocaat. Vrijdag schoven ze samen aan bij Op1.

Omdat Jeansen Djaoen hetzelfde overkwam, was hij gemotiveerd om deze documentaire te maken. “Ik begon op een havo-vwo opleiding, op een school waar ik de enige buitenlandse jongen was. Daar was veel discriminatie, dus besloot mijn moeder me naar een andere school gestuurd met mensen die op mij lijken.”

Daar ging Jeansen vmbo doen. “Een opleiding die voor mij te laag was. Ik deed niet meer mijn best en ging op straat hangen. Uit ervaring weet ik hoeveel effect het kan hebben.” Wie daarover kan meepraten is Riza Tisserand. Hij kreeg vroeger een vmbo-basis advies, maar werkt nu als advocaat. “Het heeft dertig jaar van mijn vooruitgang neergeslagen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen