Een groot aantal amateursportclubs dreigt om te vallen

Stijgende kosten, steeds ingewikkelder bestuurswerk en een gebrek aan vrijwilligers. Een groot aantal amateursportclubs in Nederland dreigt op korte termijn om te vallen. Hoe kan het tij gekeerd worden? We praten erover met voorzitter van voetbalclub AVV Zeeburgia Huub Wilbrink, vrijwilliger bij voetbalclub Juventa Aart Timmer en met oud-hockeyinternational Kim Lammers (hockeyclub Laren).

Sportclubs zijn het cement in onze samenleving. De plek waar het niet uitmaakt wie of wat je bent. Ze bieden niet alleen een plek voor mensen om te sporten en actief te zijn, maar hebben ook sociale en culturele voordelen. Maar de zorgen over het voortbestaan van amateurclubs zijn groot.

Stijgende kosten, steeds ingewikkelder bestuurswerk en een gebrek aan vrijwilligers. Het kan er ook voor zorgen kinderen sporten met sporten. “En die tellen we niet”, zegt Huub Wilbrink. “We weten niet wie en waarom ze stoppen. Dan komt er een smoesje, dan komt er een verhaal. We weten niet of het er honderd zijn, of dat het er twintig zijn.”

“De veldhuur moet niet nog een keer omhoog”, vervolgt de voorzitter van AVV Zeeburgia zich. “We hebben echt nodig dat de gemeente ons steunt. En ook Den Haag.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen