”Kans op Republikeinse nominatie wordt groter voor Trump”

Voor het eerst in de Amerikaanse geschiedenis staat een oud-president voor de rechter. Met mogelijk meer dan dertig aanklachten tegen Donald Trump, waaronder het betalen van zwijggeld aan pornoactrice Stormy Daniels, staat de VS aan de vooravond van een rechtszaak die zijn weerga niet kent. In Op1 bespreken we het met Amerikadeskundigen Raymond Mens en Kenneth Manusama.

Raymond Mens omschrijft deze rechtszaak als het eerste dominosteentje dat gaat vallen. ”Er komen mogelijk meer rechtszaken aan tegen Trump. Vergeleken met al die andere rechtszaken kunnen we dit naar mijn mening klein bier noemen. Er komt nog iets aan over 6 januari, de Capitoolbestorming. Trump wordt ervan verdacht in Georgia een aantal mensen onder druk te hebben gezet om hem wat meer stemmen te geven omdat hij een paar procent achter stond op Biden. En we hebben het geheime document nog. Dat zijn veel ergere dingen dan dit.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Profiteert Trump?

Maakt al deze extra publiciteit Trump niet alleen maar populairder bij zijn achterban? ”Het liefst had Trump dit niet gehad”, zegt Raymond Mens. ”Het is persoonlijk en er kunnen allerlei gevolgen uitkomen. Tegelijkertijd calculeert hij dat als het eenmaal zo is, dan maak ik er maar het beste van. Het is ook de reden dat hij historisch vroeg, november vorig jaar al, met die campagne is begonnen. Hij zegt dat ze hem proberen te pakken omdat hij presidentskandidaat is. Terwijl hij al wist dat die rechtszaken eraan kwamen, dus startte hij alvast met die campagne.”

”Zijn boodschap is: ‘ze pakken mij nu wel, maar eigenlijk willen ze jou hebben, de kiezer’. Je ziet nu dat de Republikeinen, zelfs zijn tegenstanders, achter hem gaan staan. Op de lange termijn kun je je twijfels erover hebben of het in zijn voordeel is. Voor heel veel kiezers in het midden is dit natuurlijk niet fijn. Maar de kans op de nominatie wordt groter.”

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen