OM beraadt zich op hoger beroep in strafzaak van de overval op een waardetransport

De rechtbank heeft straffen tot 15 jaar cel opgelegd voor de ‘wildwestoverval’ op een waardetransport in Amsterdam-Noord. Ook start de strafzaak tegen de verdachte van de schietpartij op een zorgboerderij in Alblasserdam, waarbij twee personen om het leven kwamen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman en hoofdofficier van justitie Amsterdam René de Beukelaer schuiven aan.

”We weten niet zo veel van die groep. We weten vooral dat ze afkomstig zijn uit Frankrijk en België”, zegt Saskia Belleman. ”Ze hebben het goed voorbereid. Ze hebben voorverkenningen gedaan, auto’s geregeld, ze wisten waar ze moesten zijn en wanneer het waardetransport zou komen. Het enige wat ze niet zo goed hebben geregeld was hun aftocht. Dat ontaardde in een chaos in de weilanden bij Broek in Waterland.”

De verdachten krijgen celstraffen tussen de 2 en 15 jaar. ”Dat zijn best wel pittige straffen. Het OM had hoger geëist, tot 18 jaar. Maar dat heeft alles te maken met dat de rechtbank zegt dat maar in één geval is bewezen dat een overvaller gericht heeft geschoten op de politie. Er is wel veel geschoten, maar ook veel in de lucht. De kogelinslagen die zijn gevonden zijn overwegend van de politie geweest. De hoofddaders hebben behoorlijk forse straffen gekregen. Die anderen hebben gewoon kleinere rollen gehad.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Hoger beroep

Het OM beraadt zich nog op hoger beroep, geeft hoofdofficier van justitie René de Beukelaer aan. ”De rechtbank heeft ons redelijk goed gevolgd als het gaat over het afstraffen van het geweld. Alleen wij vonden dat ze op meerdere agenten hebben geschoten. En de rechtbank zegt dat ze wat hen betreft op twee agenten hebben geschoten. Ze zeggen daarbij dat ze geen forensische sporen hebben, dus laten we zeggen kogelinslagen. Ik denk dat we op één kogelinslag afstand waren van wel zwaardere veroordelingen voor de hele groep.”

”Als we het hele pakket bij elkaar leggen van alle verdachten, dan zijn dat in totaal 1100 pagina’s. We moeten eerst even kijken wat de rechtbank bewezen heeft verklaard. Maar tegelijkertijd kun je natuurlijk ook zeggen dat we niet zijn gevolgd in onze redenering en ook niet in onze strafmaat. Maar we kijken wel eerst even wat de rechtbank precies gevonden heeft.”

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen