Nieuwe voorzitter Veiligheidsberaad Wouter Kolff maakt zich zorgen over natuurbranden

Wat zijn de grootste veiligheidsrisico’s die op ons afkomen? We vragen het aan Wouter Kolff, die Hubert Bruls na zes jaar opvolgt als voorzitter van het Veiligheidsberaad.

”Ik vind dat we moeten waken voor onze rolzuiverheid”, zegt Wouter Kolff. ”Wij zijn als Veiligheidsberaad niet een eigen orgaan. Het is een samenkomst van vijfentwintig voorzitters van veiligheidsregio’s die in hun eigen regio burgemeester zijn, vaak van een grote stad. Dat is ons uitgangspunt.”

”We hebben bepaalde taken en bevoegdheden als het er echt op aankomt. En we overleggen daarover met elkaar in dat Veiligheidsberaad. Maar we moeten wel uitkijken dat we niet alles in dit land een crisis noemen. En dat ook niet alles wat een crisis heet vervolgens bij het Veiligheidsberaad landt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Natuurbranden

Als voorbeeld van een nieuwe crisis waar we ons zorgen om moeten maken noemt Kolff natuurbranden. ”De veiligheidsregio’s in ons land zijn verantwoordelijk voor de brandweer en voor het voorbereiden op en het bestrijden van crises. Natuurbranden is iets waarvan we kunnen voorspellen dat het de komende tijd een steeds groter risico gaat worden. We hebben natuurlijk klimaatverandering en grotere droogte in het voorjaar en de zomer.”

”Dit speelt met name op de Veluwe en in delen van Drenthe. Maar eigenlijk zie je dat natuurbranden zich over heel veel delen van Nederland kunnen verspreiden. Eigenlijk op Zeeland na zou het hele land hiermee te maken kunnen hebben.”

Kijk hier het hele gesprek met Wouter Kolff terug.

Vergelijkbare artikelen