Henk Brouwer werd in de jaren ’60 voor zijn homoseksualiteit behandeld

Nederlandse psychiaters betuigen spijt voor het leed dat de lhbti-gemeenschap in het verleden is aangedaan. Homoseksualiteit werd decennialang als een stoornis gezien die genezen kon worden. Henk Brouwer ondervond aan den lijve hoe een psychiater hem wilde genezen. Hij vertelt erover met psychiater Cobie Groenendijk, één van de initiatiefnemers van de spijtbetuiging.

Henk Brouwer werd in de jaren ’60 voor zijn homoseksualiteit behandeld. ”De huisarts wist ook niet wat hij ermee moest. Die stuurde me naar een psychiater. De psychiater zei dat ik in militaire dienst moest gaan, dan kwam ik er vanzelf vanaf. Ik was 17 of 18 jaar en ik moest nog gekeurd worden. Ik wilde niet in dienst want ik wist wat me ongeveer te wachten zou staan. Maar ik ben gelukkig afgekeurd.”

”Daarna ging ik naar een andere psychiater, maar dat was eigenlijk nog erger. Ik kwam op een gegeven moment in een kamer en die zat helemaal vol met hulpverleners. Ik denk psychiaters en psychiaters in opleiding. Die stelden mij vragen. Alsof ik een curiositeit was.”

”De conclusie van de psychiater was uiteindelijk dat ik lichamelijk wel 17 of 18 jaar was, maar dat ik geestelijk een jaar of 14 was. Ze zei: ‘Je bent een onzeker jongetje en om van die onzekerheid af te komen praat je zekerheid aan door te denken dat je homo bent.’ Ze zei dat ik er op mijn 27ste achter zou komen dat ik hetero ben. Die leeftijd heb ik jaren meegedragen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen