Amerikaanse journalist opgepakt in Rusland op verdenking van spionage

Een Amerikaanse journalist van The Wall Street Journal is opgepakt door de Russische geheime dienst op verdenking van spionage. Wat betekent dit voor buitenlandse journalisten in Rusland? We praten erover met Volkskrant-correspondent Tom Vennink, die in 2021 zelf Rusland uitgezet werd.

”Hij is gearresteerd op verdenking van spionage. Dat is een serieuze verdenking. Daar kun je twintig jaar voor krijgen in Rusland”, zegt Vennink. ”Het is de eerste keer dat dat met een buitenlandse journalist gebeurt. We weten niet precies wat hij zou hebben gedaan. De FSB heeft geen enkel bewijs getoond.”

Vennink kent Evan Gershkovich, de opgepakte journalist, persoonlijk uit zijn tijd in Rusland. ”Ik ken hem als een professionele journalist en als een ontzettend aardige jongen. Ik twijfel er niet aan dat hij geen spion is.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Veiligheid journalisten onzeker

Volgens voormalig correspondent in Rusland Kysia Hekster, die ook aan tafel zat, is dit een moment voor buitenlandse journalisten om te heroverwegen of het nog wel veilig is om in Rusland te werken. ”Alles is weer anders. Het is volstrekte willekeur dat de Russen altijd kunnen doen en laten wat ze willen. Zonder bewijs wie dan ook oppakken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen