Actie overleden Thijs Slegers zorgt voor duizenden nieuwe bloed- en stamceldonoren

PSV-perschef Thijs Slegers is overleden aan de gevolgen van leukemie. In de laatste fase van zijn leven zette hij een wervingsactie voor nieuwe bloed- en stamceldonoren op touw. Ook Guus Hiddink droeg hieraan bij. Hij is te gast, samen met Daphne Thijssen-Timmer van bloedbank Sanquin en Bert Elbertse van Matchis, het centrum voor stamceldonoren. Zij vertellen hoe enorm veel impact de actie heeft.

Guus Hiddink is blij met de overweldigende steun voor de actie van Thijs Slegers, de perschef van PSV die zondag overleed aan leukemie. ”Als journalist was hij iemand die overal opdook. Hij had een heel hoog werkethiek. Hij was dag en nacht bezig, en was vooral erg transparant.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Duizenden nieuwe donoren

Bert Elbertse van stamcelstichting Matchis ziet een enorme toestroom aan nieuwe donoren na de actie van Thijs Slegers. ”In het eerste uur hadden we al driehonderd nieuwe donoren. Op dit moment zitten we op tien- tot elfduizend. Het bericht dat Thijs overleden is, heeft ons al weer duizend nieuwe donoren opgeleverd.”

Volgens Elbertse is het opvallend dat vooral veel mannen zich aangemeld hebben als donor. ”Zowel wereldwijd als in Nederland is 70 procent van de geregistreerde donoren vrouw, en 30 procent is man. Het lukt ons niet om die mannen in beweging te krijgen. We zien dat het nu precies andersom is. Social media speelt daar een belangrijke rol in. Voetbalsupporters hebben elkaar daar aangezet om stamceldonor te worden. Dat is met campagnes tot nu toe echt nog niet gelukt.”

Ook voor bloedbank Sanquin heeft Thijs Slegers enorm veel betekent, vertelt directeur Daphne Thijssen-Timmer. ”Mede dankzij het netwerk van Thijs is er een campagnevideo gepubliceerd met veel bekende Nederlanders, zoals Ronald Koeman, Frank Lammers en Jeroen Dijsselbloem.”

”Op het moment dat Thijs aangaf dat hij zelf niet meer te redden was, maar anderen wel, is er een televisieavond georganiseerd. Alleen al op die avond hebben 2800 bloeddonors zich aangemeld. We zitten nu op 4500 donors, dat is echt fantastisch.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Bekijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen