Kunnen we binnenkort gehaktbal van mammoetvlees eten?

Het klinkt als Jurassic Park maar dan in het echt: een gehaktbal gemaakt van mammoet-DNA. Gisteren werd de peperdure bal gepresenteerd en was die bij Op1 in de studio. Trekken we binnenkort een broodje mammoetgehaktbal uit de muur? We vragen het aan initiatiefnemer Bas Korsten en wetenschapsjournalist Diederik Jekel.

Een gehaktbal van mammoetvlees: het lijkt sciencefiction, maar gisteren werd de eerste gepresenteerd. ”Ik wil dat we gaan nadenken over vlees op een andere manier”, zegt initiatiefnemer Bas Korsten. ”De intensieve veeteelt is een sector die bijdraagt aan klimaatverandering. Dus kunnen we iets bedenken zodat we op een andere manier gaan eten in de toekomst. Kweekvlees is een alternatief dat steeds meer opgeld doet. De vraag is alleen of we dat proces kunnen versnellen, want het gaat best wel langzaam.” 

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Symbolische betekenis

Maar waarom dan juist een gehaktbal van mammoet? Dat heeft een symbolische betekenis, volgens Korsten. ”Als je het hebt over een dier dat aan den lijve klimaatverandering heeft ondervonden, dan is de mammoet daar een goed voorbeeld van. En we willen niet met z’n allen in de voetsporen van de mammoet treden. En je weet dat er geen mammoeten meer zijn, dus we hebben ze niet hoeven slachten voor deze gehaktbal.”

Kijk hier het hele gesprek terug. 

Vergelijkbare artikelen