Poetin gaat tactische kernwapens plaatsen in Belarus

Dit weekend kondigde Poetin de plaatsing van tactische kernwapens in Belarus aan, waarop de Europese Unie dreigde met nieuwe sancties. Nieuwe beelden die dit weekend viral gingen werpen de vraag op: Is het Russische leger nog tot een groot offensief in staat? We bespreken het met oud-commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif en Europacorrespondent Stefan de Vries.

Tactisch kernwapen

”Een tactisch kernwapen is gewoon een kernwapen, en niets anders”, legt Mart de Kruif uit. ”Ze zijn alleen af en toe wat kleiner en schieten iets minder ver, maar ze zijn net zo dodelijk. Als je ze dus inzet, dan zal ook iedereen het zien als de inzet van een kernwapen en het overschrijden van een drempel.”

”De reacties in Europa zijn vrij tam”, vertelt Europa-correspondent Stefan de Vries. ”Ik denk dat ze niet al te veel waarde hechten aan de woorden en daden van Poetin. Als we er te hard op zouden ingaan, dan heeft Poetin ergens iets geraakt bij ons.”

Gebroken Russen

De beelden, waarin Russische militairen er met een verslagen en uitzichtloze blik bij zitten, en waarin ze hun eigen legerleiding crimineel noemen, tonen volgens Mart de Kruif aan waarom Rusland deze oorlog niet gaat winnen. ”Oorlog gaat uiteindelijk altijd om het breken van de wil van je tegenstander, en hier is weinig meer te breken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen