“Laten we stoppen met flauwe grappen over de overgang”

De overgang, iedere vrouw krijgt ermee te maken, maar erover praten is vaak een hele opgave. Dat moet anders, vindt Gynaecoloog Dorenda van Dijken. Met nieuw onderzoek wil ze korte metten maken met het taboe op de menopauze. Ze schuift aan bij Op1 samen met tv-kok BinnensteBuiten Nadia Zerouali en actrice Tanja Jess, die beide weten wat voor impact de overgang op je leven kan hebben.

Opvliegers, moodswings, concentratieproblemen en een afnemend libido, het zijn slechts enkele van de klachten die veel vrouwen ervaren wanneer ze in de overgang komen. Toch duurt het soms jaren voordat ze door hebben wat er aan de hand is. Praten erover was lange tijd taboe, iets wat actrice Tanja Jess ergens wel kan begrijpen. “We zijn allemaal een beetje opgegroeid in een cultuur waarin we het er niet over hebben. Zogenaamd gaan we allemaal zelf niet in de overgang. Het blijft heel er is dat je niet wil zijn, want je bent officieel oud en afgeschreven.”

Onderzoek

Dorenda van Dijken vindt dat het klaar moet zijn met het taboe op de menopauze en start daarom een onderzoek naar de impact van het gebeuren. “Het gaat over vier domeinen. De eerste is het fysieke domein: we willen beter zorg voor vrouwen in de overgang. Het tweede is dat er meer aandacht moet komen voor mentale klachten, dat is echt nog ondergeschikt. Overgang en werk: 80 procent van het zorgpersoneel is vrouw, dus dan heb je het al. En als laatste de impact in de maatschappij en het opheffen van het taboe. We moeten ophouden met flauwe grappen en het serieus nemen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over de overgang terug.

Vergelijkbare artikelen