Jeanine Hennis-Plasschaert over twintig jaar na de Amerikaanse inval in Irak

Deze week is het precies twintig jaar geleden dat Amerika onder leiding van president George W. Bush Irak binnenviel. Een oorlog die twintig jaar later nog steeds voelbaar is in de regio, en door de oorlog in Oekraïne ook weer in een nieuw daglicht is komen te staan. Speciaal gezant van de VN in Irak Jeanine Hennis vertelt vanavond over de situatie in Irak, en waarom er daar met een andere blik naar de oorlog in Oekraïne wordt gekeken.

Deze week is het precies twintig jaar geleden dat Amerika onder leiding van president George W. Bush Irak binnenviel. Hoe is het daar nu? “We zitten nu in een vrij rustige periode, omdat er net een nieuwe regering is aangetreden”, vertelt Jeanine Hennis. “Dat komt na een afschuwelijk jaar. Er waren verkiezingen in 2021, gevolgd door een formatie die eindeloos duurde en gepaard ging met enorm veel geweld.”

Volgens Hennis waren veel Irakezen twintig jaar geleden blij dat er een einde kwam aan Saddam Hussein, maar was de periode daarna verschrikkelijk. “Het zijn twintig jaren van hel geweest voor heel veel mensen en daar kunnen we niet aan voorbij gaan.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Jeanine Hennis terug. 

Vergelijkbare artikelen