Pier Eringa: “Ajax heeft binnen een paar weken een voetbalcommissaris”

Het vertrek van Marc Overmars vanwege grensoverschrijdend gedrag, de vroege Europese uitschakeling, het ontslag van Alfred Schreuder, tientallen miljoenen aan mislukte transfers en de landstitel die ver uit zicht is na het verlies tegen aartsrivaal Feyenoord. Al tijden rommelt het op alle niveaus bij Ajax. Het is aan de nieuwe voorzitter van de Raad van Commissarissen Pier Eringa om de rust terug te laten keren bij de club. Hoe gaat hij dat doen?

Het rommelt al tijden bij Ajax. Sportief gezien gaat het ronduit slecht, er is nog altijd geen technisch directeur en ook een voetbalman in de raad van commissarissen ontbreekt. Aan Pier Eringa de taak om rust in de tent te brengen. “Wat je als toezichthouder doet, is kijken of de organisatie goed staat. Het is nog niet definitief bekend wie de trainer wordt, wie de technisch directeur wordt en er is geen voetbalcommissaris. Dat maakt de boel kwetsbaar.”

Voetbalcommissaris

Om dat op te lossen, is het zaak dat er snel een voetbalcommissaris wordt aangesteld bij de recordkampioen. “Die gaat er komen”, vertelt Eringa. “Dat is een kwestie van een paar weken. Het streven is om eerst een voetbalcommissaris aan te stellen, dan een technisch directeur en dan de trainer. Dat is de ideale situatie. Soms heb je met de ideale situatie te maken en soms moet je handelen naar hoe dingen lopen. Het is de verantwoordelijkheid van de raad van commissarissen om een voetbalcommissaris aan te stellen en daar voel ik me verantwoordelijk voor.”

Als het gaat om de technisch directeur en de trainer ligt de verantwoordelijkheid volgens Eringa eerder bij de directie. “Het is aan hen om daar heel veel werk van te maken en dat doen ze ook.” Uiteindelijk word je in het voetbal afgerekend op de resultaten, maar daar maakt Eringa zich geen zorgen over. “Als het goed is, wordt er dan niet naar mij gekeken. Het komt niet goed op het veld als ik verantwoordelijk wordt gehouden voor hoe het op het veld gaat.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Pier Eringa terug.

Vergelijkbare artikelen