Mogelijk binnen een week weer treinverkeer mogelijk tussen Den Bosch en Eindhoven

Dassen die tunnels onder het spoor graven zorgen ervoor dat er momenteel geen treinverkeer mogelijk is tussen Den Bosch en Eindhoven. Jaap Dirkmaat, oprichter van Stichting Das & Boom, maakt zich al jarenlang sterk voor de bescherming van het dier. Maar als het openbaar belang op het spel staat, mag de overheid best harder ingrijpen, vindt Dirkmaat. 

Door dassen zou er volgens ProRail drie tot vier weken lang geen treinverkeer mogelijk zijn tussen Den Bosch en Eindhoven. Maar Jaap Dirkmaat, van stichting Das en Boom, had contact met het ministerie en denkt dat de treinen binnen een week weer kunnen rijden. ”De druk wordt opgevoerd om die ontheffing zo snel mogelijk te geven. Die is nodig voor ProRail om zo snel mogelijk te mogen handelen.”

”Een dwingende reden voor groot openbaar belang is voldoende reden om in te grijpen. En zeker als er risico voor mensen bestaat. Treinen kunnen ontsporen en auto’s kunnen door het wegdek zakken. Je zult infrastructuur vrij moeten houden van dassen, dat roepen we al jaren. We weten hoe die beesten zijn, het zijn gravers. Binnen de kortste keren graven ze een kuub grond weg, en dan is het onbetrouwbaar. Je moet er toch niet aan denken, ook in het eigen belang van de dassen, dat dat een keer misgaat.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen