Dementerenden zingen de Matthäus-Passion

Meer zingen en minder zorgen. Dat is de missie van Erik Zwiers. Samen met zijn participatiekoor, waar dementerenden samen met hun mantelzangers zingen en oefenen voor een uitvoering van de Matthäus-Passion. Waarom is dit zo belangrijk? Dat vertelt hij samen met koordeelnemers Franc Janssen, Cees Stet en Bregje Beerman in Op1.

Meer zingen en minder zorgen. Dat is de missie van Erik Zwiers. Samen met zijn participatiekoor, waar dementerenden samen met hun mantelzangers zingen en oefenen voor een uitvoering van de Matthäus-Passion. Iets wat veel voor deelnemer Franc Janssen betekent. “Als je de diagnose Alzheimer hoort, zak je helemaal in elkaar. Dan denk je het is afgelopen en ik kan niks meer.”

Beatles

Na de diagnose heeft Janssen zijn taken in verschillende besturen naast zich neergelegd en is hij dingen gaat doen waar hij echt plezier aan beleefde. Met misschien iets minder verantwoordelijkheid, maar dat hij ooit nog in de Matthäus-Passion zou zingen had hij nooit verwacht. “Absoluut niet. Ik ben katholiek opgevoed, dus ik kende het verhaal, maar ik was vroeger veel meer bezig met de Beatles.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Participatiekoor

Erik Zwiers kwam op het idee om dementerenden de Matthäus-Passion te laten zingen. “We zingen hem achtstemmig en met twee koren. We doen het zoals het hoort”, vertelt Zwiers. “Ik heb twee jaar lang mensen met dementie gevolgd in het dagelijks leven. Een van de mensen die ik volgde, legde zich erbij neer en begon het slotkoor van de Mattäus-Passion te zingen. Toen dacht ik: dat kan dus nog. Ik vond dat ik daar iets mee moest doen en drie jaar later heb ik het participatiekoor opgericht.”

Kijk hier het hele gesprek terug.

 

Vergelijkbare artikelen