Werken in een familiebedrijf: “Het bedrijf was mijn kindje”

Het zal je familie maar zijn, denk je als je de hitserie ‘Succession’ ziet. Deze week gaat het laatste seizoen in première en weten we wie de strijd om de opvolging wint. Gaat het er in echte familiebedrijven ook zo manipulatief aan toe? We vragen het de families Ouborg, Peetoom en El Mouden.

Hoe is het om te werken in het familiebedrijf? Voor veel mensen blijkt het niet allemaal vanzelfsprekend. “Het is lastig. Ik denk dat ik het leven van mijn dochter best zuur heb gemaakt”, vertelt Rahma el Mouden over haar dochter die haar opvolgde. “Ze wilde me vanaf het begin af aan opvolgen. Ik dacht: nou, we moeten eerst nog maar even zien of je dat kan.”

Achteraf ziet Rahma in dat ze misschien wat te hard is geweest voor haar dochter. “Daar heb ik best een beetje spijt van”, vertelt de moeder. “Ik heb eigenlijk altijd van haar geëist dat ze op mij moest lijken. Als ze dan toch de leiding kreeg, moest ze beter zijn dan ik.”

Familie belangrijker dan bedrijf

Het was de man van Rahma die haar op een dag met haar neus op de feiten drukte. “Hij kwam binnen en zei: je martelt je dochter. Als je zo doorgaat, ga ik ervandoor en kan jij gewoon lekker doorgaan met je bedrijf. Daar schrok ik van. Mijn bedrijf is mijn kindje, maar mijn familie is belangrijker dan mijn bedrijf. Toen ben ik het anders gaan aanpakken met mijn dochter. Ze doet het nu sinds 2018, ik ben ongelofelijk trots en met de kennis die ik nu heb, had ik het echt 100 procent anders gedaan.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over het werken in een familiebedrijf terug.

Vergelijkbare artikelen