Sandra Phlippen over de onrust in de financiële wereld: “We zijn naïef geweest”

Staan we aan de vooravond van een nieuwe bankencrisis? Na de val van de Amerikaanse Sillicon Valley Bank werd de Zwitserse bank Credit Suisse voor miljarden overgenomen door UBS, maar is daarmee een nieuwe crisis afgewend? En hoe reageerden de financiële markten? We bespreken het met hoofdeconoom Sandra Phlippen van ABN-Amro en financieel journalist Martin Visser.

De recente overname van Credit Suisse door UBS heeft de vraag opgeworpen of we aan de vooravond staan van een nieuwe bankencrisis. Financiële experts en journalisten hebben hun bezorgdheid geuit over de kwetsbaarheid van de bankensector. “Tot twee weken geleden geloofden we met zijn allen een beetje in een naïef sprookje”, vertelt Sandra Phlippen van ABN-Amro.

Naïef geweest

“Als je kijkt naar hoe de financiële markten reageerden op gigantische rentestijgingen in Amerika en Europa, dan was het eigenlijk alsof we die inflatie terug in zijn hok zouden krijgen en geen recessie zouden veroorzaken. Dat is naïef gebleken”, zegt de econoom. “We zitten niet zozeer in een situatie van extreme escalatie. Daar lijkt het op de markt helemaal niet op. Het is wel zo dat we wat naïef zijn geweest in dat je zo makkelijk zo veel renteverhoging kan doorvoeren, en dat daar dan geen ellende van komt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over de financiële markt terug.

Vergelijkbare artikelen