Henk Vermeer is de man achter de opkomst van BBB

In alle provincies werden ze de grootste, dus maakt de BBB zich klaar om te gaan besturen. Henk Vermeer, campagneleider en ambtelijk secretaris van BBB, staat aan het hoofd van de twaalf formaties in de provincies. Wie is deze man achter het succes van BBB? En wat wordt de strategie?

Henk Vermeer is de man achter de opzienbarende opkomst van de BoerBurgerBeweging. Een week voor de verkiezing kreeg de campagneleider het gevoel dat ze de peilingen konden verslaan.

Bevestiging

Vele ogen waren op de opkomende partij gericht en een week voor de verkiezingen waren ze te gast bij Khalid & Sophie, Vandaag Inside en Shownieuws. Op de terugweg kwam voor Vermeer en Van der Plas de bevestiging dat ze wel eens heel groot zouden worden. “Onderweg naar Den Haag stopten we bij het tankstation. Voor de deur stonden drie Marokkaanse jongens, die zeiden: ‘Wij Marokkanen gaan allemaal op u stemmen!'” Het werd voor hen duidelijk dat er ook mensen uit de stad op ze zouden gaan stemmen.

Na de historische uitslag, namelijk een verkiezingsoverwinning in alle provincies, is de partij naar eigen zeggen klaar voor de Tweede Kamerverkiezingen. Ook als het kabinet snel zou vallen. “We hebben iedereen gevraagd de spandoeken niet te ver op te bergen.” De man achter het succes van BBB zou dan wel een rol willen spelen in de Tweede Kamer. “Ik zou wel op een verkiesbare plek op de lijst willen komen. Bij de eerste dertig of zo.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Onderhandelingspel begint nu

Alle ogen zijn gericht op Den Haag, waar dinsdag de coalitie voor het eerst praat over de vraag hoe nu verder. Nu vandaag bleek dat de coalitie weer een zetel verliest in de Eerste Kamer lopen de spanningen verder op. De druk loopt ook op rondom CDA-leider Hoekstra. Lukt het hem de komende dagen om zijn partij achter zich te houden? We bespraken het met politiek journalisten Marieke Smits en Thomas van Groningen.

“Het onderhandelingspel begint nu”, ziet Van Groningen. “Wat je niet moet vergeten is dat er een heleboel hele zware onderwerpen op deze coalitie afkomen. Als D66 water bij de wijn moet doen en zeggen dat de stikstofdeadline van 2030 naar 2035 kan, dan komt nog het onderwerp migratie waar nog wat instroombeperkingen door partijen afgedwongen zullen worden. Je moet wel wisselgeld hebben en ik zie niet zo goed wat VVD en CDA voor wisselgeld aan D66 kunnen geven om 2030 naar 2035 te verplaatsen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Henk Vermeer terug.
Kijk hier het hele gesprek met Thomas van Groningen en Marieke Smits terug.

Vergelijkbare artikelen