Arrestatiebevel voor Poetin kan grote gevolgen hebben

Vanwege de oorlogsmisdaden, zoals de verdenking van deportatie van Oekraïense kinderen naar Rusland, vaardigt het Internationaal Strafhof in Den Haag een arrestatiebevel uit voor Poetin. Wat betekent deze stap en hoe realistisch is een vervolging? We bespreken het in Op1 met hoogleraar Internationaal strafrecht Göran Sluiter.

Het Internationaal Strafhof (ICC) heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de Russische president Vladimir Poetin vanwege vermeende oorlogsmisdaden in Oekraïne. Het ICC beschuldigt Poetin van betrokkenheid bij de deportatie van minstens 6000 kinderen uit bezet Oekraïens gebied naar Rusland. “Hij is nu een aangeklaagd oorlogsmisdadiger”, reageert Göran Sluiter. En dat kan grote gevolgen hebben.

Een eeuwig bevel

“Het arrestatiebevel gaat niet weg en zal hem altijd blijven achtervolgen en zijn bewegingsvrijheid is daardoor beperkt”, legt de hoogleraar Internationaal Strafrecht uit. “Als hij bijvoorbeeld tijdens een vlucht een noodlanding moet maken in de landen die aangesloten zijn bij het ICC, zullen zij hem aanhouden en overdragen naar Den Haag.” Het ICC telt 124 lidstaten.

Belangrijk signaal

Volgens Mirjam Sterk, CDA-gedeputeerde uit Utrecht die ook te gast was in Op1, is dit een belangrijk signaal uit de westerse wereld. “En dat het ICC laat zien dat het er voor dit soort dingen is. Het is natuurlijk verschrikkelijk wat er gebeurt.”

Naast een arrestatiebevel voor Poetin is er ook een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Maria Lvova-Belova, de Russische commissaris voor kinderrechten. Zij wordt ook beschuldigd van betrokkenheid bij de kinderontvoeringen.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Göran Sluiter terug.

Vergelijkbare artikelen