Greenpeace en Milieudefensie zien mogelijkheden na verkiezingswinst BBB

De BoerBurgerBeweging is in alle provincies de grote winnaar van de verkiezingen. Maar wat gaat dat betekenen voor het klimaat en milieu en hoe gaan milieuorganisaties met deze verkiezingsuitslag om? Milieudefensie directeur Donald Pols en Greenpeace directeur Andy Palmen vertellen het in Op1.

“Ik ben niet verbaasd”, reageert Greenpeace directeur Andy Palmen op de verkiezingswinst van de BoerBurgerBeweging. “Ik ben wel heel erg geschrokken, omdat het wel een partij is die met de rug naar de natuur en wetenschap staat. Je kan niet zomaar de doelen van 2030 opschuiven.” Sterker nog, de directeuren van de milieuorganisaties willen de deadline naar voren halen. 2025 moet de stip op de horizon zijn.

Samenwerken

Ondanks de verschillen, ziet Palmen wel mogelijkheden om samen te werken. “Lelystad Airport niet open, daarover kunnen we samenwerken. De A27 bij Utrecht niet verbreden, daar kunnen we op samenwerken.”

Donald Pols van Milieudefensie hoopt dat er met deze verkiezingswinst de mens terugkomt in Den Haag. “In het stikstof- en klimaatbeleid. We hebben het te weinig over wat voor landbouw we willen, wat voor boeren we in Nederland willen. Dat boeren een eerlijke prijs voor hun product moeten hebben. Het gaat nu te weinig over de boeren.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Niets meer over van het CDA

De boeren zijn een hottopic de laatste tijd en dat blijkt nu ook weer bij de Provinciale Statenverkiezingen. Waar de BoerBurgerBeweging een historische verkiezingswinst boekte, verloor het CDA juist, een van oudsher boerenpartij. Maar liefst vier zetels moeten ze in de Eerste Kamer inleveren en de kritiek op de Haagse fractie zwelt aan.

Politiek journalist Sophie van Leeuwen inventariseerde de gemoedstoestand bij het Christen-Democratisch Appèl. “Dit is een mokerslag voor het CDA. Daar is niets meer van over. Ik hoor een groot wantrouwen in de top vanuit de provincies.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen