Er moet meer aandacht komen voor palliatieve zorg

Hoe kun je iemand in zijn laatste levensfase het beste helpen? Longarts Sander de Hosson vindt dat we leven in een maatschappij waarin het bijna onacceptabel is geworden dat je sterft aan een ziekte. Hij vertelt samen met patiënte Jannie Oskam waarom het belangrijk is om de dood beter bespreekbaar te maken.

Jannie Oskam, ongeneeslijk ziek, vindt dat er meer aandacht voor palliatieve zorg moet komen. ”Ik heb een ziekte, maar ik voel me niet ziek. Het zijn meer de behandelingen. Dat is wel een traject en dat is emotioneel ook wel een opgave. Het vraagt veel van je veerkracht.”

”Ik heb een goede kwaliteit van leven. Maar ik vind het psychische aspect eigenlijk het zwaarste, en dat is ook wel het aspect dat eigenlijk het minste aandacht krijgt. Het is mijn missie om de palliatieve zorg bekend te maken, maar dan vooral ook onder patiënten. Want ik heb zelf om palliatieve zorg moeten vragen toen ik vreselijk ziek was. Ik wist toevallig dat het bestond omdat ik altijd in de zorg heb gewerkt. Er is niemand die weet dat dat bestaat.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen