“Het is een volstrekt ongeziene wereld die je gaat betreden”

Ze zijn klein, maar hebben een enorme impact ons leven: de insecten, schimmels en bacteriën onder de grond. De nieuwe film ‘Onder het maaiveld’ laat het leven dat zich afspeelt onder onze voeten zien, en laat ons kennis maken met de meest bijzondere organismen. Maker Ignas van Schaick schuift samen met microfotograaf Wim van Egmond aan bij Op1.

Een theelepel grond bevat meer levende organismen dan er mensen op aarde zijn. Dieren die je kunt zien: zoals regenwormen, slakken of kevers. Maar ook nog veel meer die je niet met het blote oog kunt zien zoals schimmels of bacteriën. Met de fascinerende docu ‘Onder het maaiveld’ maken we kennis met de ongeziene wereld onder je voeten. “Het is een volstrekt ongeziene wereld die je gaat betreden”, vertelt producent Ignas van Schaick. 

Lang proces

De film zit vol van de groeiende schimmels, bacteriën en bewegende wormen. Microfotograaf en cameraman Wim van Egmond vertelt hoe hij te werk is gegaan. “Deels met microscopen en deels met cameraopstellingen op glazen bakken. Dan zie je een soort doorsnede van de bodem.” Het maken van zo’n shot kost tijd, veel tijd. “Het gaat heel langzaam: met dertig seconden ben ik meer dan drie jaar bezig geweest”, aldus de cameraman.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Sciencefiction

Een theelepel grond bevat meer levende organismen dan er mensen zijn op aarde. Een bizar feitje, vindt van Schaick: “Dat gegeven is natuurlijk fantastisch. Je komt in een wereld die je niet kent en de aantallen en dimensies zijn heel anders dan boven de grond.” De producent vertelt dat aan die bizarre getallen een menselijke maat toegevoegd moest worden. “Anders is het voor mensen allemaal sciencefiction. Al die organismen zijn eigenlijk een soort fabriek die voortdurend bezig is om de grond om te zetten van een soort afval naar vruchtbare bodem. Dat is wat we graag wilden laten zien.”

Kijk hier het hele gesprek over ‘Onder het maaiveld’ terug.

Vergelijkbare artikelen