De Jonge: ”Geen boer of burger schiet iets op met stemmen op Caroline van der Plas”

Met nog een krappe twee dagen tot de Provinciale Statenverkiezingen doen partijen er alles aan om de kiezer het laatste zetje te geven. Wat toveren ze in de laatste fase van de campagne nog uit de politieke trukendoos? We bespreken het met politiek verslaggevers Marieke Smits en Thomas van Groningen, met hoofdredacteur van Elsevier Weekblad Arendo Joustra en met minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge, die vertelt over zijn plannen om de woningnood in Nederland op te lossen.

CDA

Er wordt verwacht dat het CDA flink wat zetels gaat inleveren bij de Provinciale Statenverkiezingen. Mede door onvrede over de stikstofaanpak lopen veel kiezers over naar BBB. Toch heeft Hugo de Jonge er wel vertrouwen in dat dat gaat meevallen. ”Bij alle lokale verkiezingen doet het CDA het beter dan in de peilingen.”

”Het stikstofvraagstuk is niet opeens opgelost als je op Caroline van der Plas stemt natuurlijk. Ze heeft een makkelijke oplossing voor een vrij moeilijk vraagstuk; het wegredeneren van het hele stikstofvraagstuk. Daar gaat geen boer of geen burger iets mee opschieten en mensen weten dat heus wel. Dus de peilingen van nu gaan niet de uitslag zijn. Het CDA gaat het beter doen dan dat.”

Woningtekort

Minister Hugo de Jonge wil in het Groene Hart 5.500 woningen bouwen. Thomas van Groningen ging bij voorzitter Kees van Velzen van Stichting Groene Hart langs, die ervan overtuigd is dat er rechtszaken komen. ”Er zal ook buitenstedelijk gebouwd moeten worden, anders ga je het helemaal niet halen”, reageert De Jonge.

”Als niemand die woningen in zijn achtertuin wil, dan houden we dat woningtekort bij ons. En dat tast op dit moment echt de bestaanszekerheid van mensen aan. Het recht op uitzicht is niet belangrijker dan het recht op een woning. Die hele ‘not-in-my-backyard-cultuur’ zullen we echt moeten omkeren.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen