Baanbrekende ontwikkeling: een Japanse muis met twee biologische vader

Een baanbrekende ontwikkeling in Japan waar het wetenschappers gelukt is muizen te ontwikkelen met twee biologische vaders. Kunnen mensen van hetzelfde geslacht in de toekomst ook samen biologische kinderen krijgen? En waar ligt de ethische grens in het klonen van embryo’s eigenlijk? We praten erover met klinisch embryoloog Sebastiaan Mastenbroek.

“Het is een hele fascinerende stap”, vertelt Sebastiaan Mastenbroek. Volgens de klinisch embryoloog zijn het ontwikkelingen van de afgelopen jaren, samengevoegd met wat nieuwe stappen. “Ze hebben de huidcel van een mannetjes muis genomen. Die hebben ze geherprogrammeerd naar een pluripotente stamcel. Zo’n cel kan alle vormen van weefsels nog worden. In dit geval hebben ze geprobeerd het in een eicel te veranderen.”

Nakomelingen

Dat hebben ze gedaan, zodat het in kunstmatige eierstok in het laboratorium te plaatsen. “Dat lukte niet helemaal. Mannen hebben een X- en een Y-chromosoom. Toen hebben ze het Y-chromosoom eruit gehaald en het X-chromosoom gedupliceerd. Er zaten dus twee X-chromosomen in en toen werkte het wel. Toen hebben ze de stamcellen in de kunstmatige eierstokken geplaatst. Daarna kwam de volledige ontwikkeling tot een eicel. Je kan de eicel testen door er een zaadcel bij te plaatsen en te kijken of daar een embryo ontstaat. Dat ontstond er. Die embryo’s hebben tot pups geleid en die zagen er op zich gezond uit. Uiteindelijk hebben die pups ook weer nakomelingen gekregen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Sebastiaan Mastenbroek terug.

Vergelijkbare artikelen