Gaat de Eerste Kamer de omstreden pensioenwet goedkeuren?

Het is de grootste stelselherziening ooit: de nieuwe pensioenwet. Gaat de Eerste Kamer deze omstreden wet straks goedkeuren? Volgens Ger Jaarsma van de Pensioenfederatie is de stelselwijziging hoognodig, volgens 50PLUS-senator Martin van Rooijen is de wet een ramp in wording. Antoinette Hertsenberg weet welke zorgen er leven bij de consument.

”Wij hebben het beste stelsel ter wereld. Je moet je afvragen waarom we het dan veranderen”, zegt Martin van Rooijen. ”Pensioenen leveren tot dusver zekerheid op, en mensen haten onzekerheid.”

”Je zal maar meemaken dat er het eerste jaar een grote klap komt in je pensioen, dan is je vertrouwen weg en dat komt nooit meer terug. Waarom zouden we het stelsel veranderen als blijkt met de rente van vandaag, die 3 procent, dat er gewoon geïndexeerd kan worden. Want het stelsel blijkt kerngezond te zijn en heeft alle stormen van de laatste twintig jaar doorstaan.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Onduidelijkheid

Volgens Antoinette Hertsenberg is er vooral heel veel onduidelijk over het nieuwe stelsel. ”Als je op zoek gaat naar wat het nieuwe pensioenstelsel nou voor je betekent, dan is er ontstellend weinig informatie beschikbaar op het internet op dit moment.”

”Ik kreeg van mijn eigen pensioenfonds een enquête waarin gepeild werd hoeveel risico je wil nemen voor je pensioen. Ik had werkelijk geen idee wat ik aan het invullen was. Er was geen informatie, er werd niet verteld wat dat dan voor mij zou betekenen en welke consequenties het zou hebben. En dat is denk ik het grote probleem waar we naartoe gaan. Mensen moeten zometeen keuzes gaan maken. Waar ga je die op baseren? Hoe ga je die eerst scholen zodat ze die keuzes kunnen maken? Als mensen niet tevreden zijn, waar kunnen ze dan terecht?”

”Het is raar dat er zo veel te vinden is over de verandering van het stelsel, en zo verschrikkelijk weinig over wat het nou voor mensen gaat betekenen.”

Uitvoerbaarheid

Voorzitter Ger Jaarsma van de Pensioenfederatie voorziet geen problemen in de uitvoerbaarheid van het nieuwe stelsel. ”In het verleden hebben we laten zien dat we dit soort grote operaties best aankunnen. Kijk naar 2002, toen we van de gulden naar de euro gingen. Dat is ons gelukt.”

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen