Nederland heeft extreem veel coaches

Wie kan nog de weg vinden in de wildgroei aan coaches? FD-journalist Elfanie Toe Laer legt uit hoe het kan dat deze industrie zo exponentieel blijft groeien. Actrice Marian Mudder werd zo’n coach en maakt zich zorgen over de vele collega’s die een ‘quick fix’ beloven. Dannay Soto betaalde bakken met geld voor een businesscoach, maar het leverde haar alleen schulden op.

Van je bankzaken tot je slaapritme, van de aanstaande verbouwing tot het maken van een persoonlijke marketingstrategie. Het aantal coaches is geëxplodeerd tot meer dan honderdduizend, en dat zijn dan alleen nog maar de geregistreerden. “Het aantal is keihard gegroeid”, vertelt journalist Elfanie Toe Laer.

“Ik begrijp het wel”

Iedereen mag zich profileren als coach. “In die zin is het ook wel begrijpelijk dat het aantal zo hard groeit. Het heeft ook wel iets aantrekkelijks. Als ik wil kan ik morgen op mijn deur een plaatje met coach neerhangen en de klanten zijn er.” Klaarblijkelijk is de behoefte groot in Nederland. “We doen soms grappig om sommige coaches die je op sociale media ook ziet, er zijn natuurlijk ook een heleboel goede coaches, maar het interessante is de vraag ernaar.”

Voor haar werk spreekt Elfanie veel werkende jongeren. “En tijdens die gesprekken begrijp ik het soms ook wel, omdat je de stress wel voelt. Ik denk dat het voortkomt uit het idee dat dingen heel snel een probleem worden. Overal is wel een coach voor. Overal is geld aan te verdienen en overal is hulp voor.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen