”80 procent van de mensen loopt een keer HPV op in hun leven”

Vandaag is het HPV Awarenessday en dat betekent dat jongeren zonder afspraak een vaccinatie kunnen halen tegen HPV, een bijzonder besmettelijk virus dat 80% van de mensen oploopt en dat zes soorten kanker kan veroorzaken. In Op1 vertellen gynaecologisch oncoloog Christianne Lok en Monique van Loon, die baarmoederhalskanker kreeg, over de risico’s.

”Het is een heel besmettelijk virus dat je via seksueel contact of via de handen en de mond kunt overdragen”, vertelt oncoloog Christianne Lok over HPV. ”80 procent van de mensen loopt het een keer op in hun leven. Het is geassocieerd met bepaalde soorten van kanker.”

”De meest bekende is de baarmoederhalskanker. Maar je kan er ook mond- en keelholtekanker van krijgen. Anuskanker, peniskanker en schaamlip- of vaginakanker. Dat soort kankers kan je voorkomen met de vaccinatie.”

Het is niet zo dat je altijd kanker krijgt wanneer je besmet raakt met HPV. ”Van die 80 procent van de mensen die het oploopt, raakt gelukkig het overgrote deel het zelf weer kwijt door hun eigen weerstand. Maar 10 tot 20 procent van de mensen raakt het niet kwijt. Binnen die groep van mensen kun je HPV-gerelateerde ziektes krijgen, waaronder dus kanker.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen